МОН України змінить процедуру експертизи підручників

На конкурс підручників для шкіл учасникам треба буде подавати проект книги в повному обсязі, обов’язково у вигляді оригінал-макету. Ця та інші зміни будуть закладені в Положення про конкурсний відбір проектів підручників, які наразі готує МОН України.

Відповідний лист-роз’яснення був наданий МОН України для всіх потенційних учасників конкурсів через те, що у 2018/2019 навчальному році планується проведення відборів підручників для 2, 6 та 11 класів.

«Зараз ми готуємо суттєві зміни в процедуру експертизи підручників для шкіл. Однією з них буде те, що учасники повинні будуть надавати нам на конкурс оригінал-макет всього підручника, від першої до останньої сторінки, разом з проектом обкладинки. Так експерти зможуть одразу знаходити в підручниках порушення, зокрема, плагіат, невідповідність зображень тощо. Бо цього року через те, що на експертизу можна було подавати лише частину оригінал-макету, а іншу – в рукописі, подібні проблеми були виявлені в підручниках уже після отримання ними грифу. Це призвело до того, що підручники не були допущені до друку, видавці подали до суду й заблокували нам друк всієї лінійки підручників. І тепер школи не можуть їх вчасно отримати», – пояснила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Після того, як будуть внесені зміни до Положень, будуть оголошені конкурси. Прийом оригінал-макетів підручників для 2 та 6 класів триватиме до 11 грудня, а для 11 класу – до 18 грудня.

Передбачається, що для 2 класу друкуватиметься 27 назв підручників, а для 11 – одразу 71 назва. Для 6 класу наразі планується друк 9 назв – з всесвітньої історії, інформатики та української мови для шкіл національних меншин. Інші підручники для 6 класу друкуватимуться на наявності відповідного державного фінансування.

Кiлькiсть переглядiв: 275