Повернутися до звичайного режиму

Про Перший урок 2017/2018 навчального року

У рамках реалізації Концепції Нової української школи, в умовах децентралізації середньої освіти підвищується автономія навчальних закладів. Враховуючи той факт, що Міністерством освіти і науки України цього року тематика Першого уроку не визначена, у 2017/2018 навчальному році конкретну тему Першого уроку навчальні заклади визначають самостійно.

Головна мета Першого уроку – формування в учнів нового європейського світогляду, національної свідомості, поваги до рідної мови, шляхом окреслення ролі України у світі.

Тематика має відповідати принципам Концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді.

Можливі теми для проведення Першого уроку у 2017/2018 навчальному році:

1) для учнів 1-4-х класів:

«Я з гордістю про Харків говорю»,

«Україна на карті Європи»,

«Ми – діти європейської родини»;

2) для учнів 5-9-х класів:

«Я – громадянин України – європейської країни»,

«Чи знаєш ти Європу? Допоможи Європі дізнатися про тебе!»,

«Харків – місто європейське»;

3) для учнів 10-11-х класів:

«Поважаю європейські цінності – будую сучасну Україну!»,

«Європейські цінності – основа демократичної України»,

«Український вимір – європейські цінності».

Першокласників, які вперше переступають поріг школи, можна ознайомити з історією школи, досягненнями її випускників, особливостями навчання в ній тощо.

При обранні теми, підготовці і проведенні уроку для учнів 5-11-х класів доцільно звернути увагу на питання історії українського державотворення, розвитку та зміцнення держави, історії державних символів України, поглибити знання школярів про інтеграцію України до Європейського Союзу, європейські цінності, основні принципів толерантності тощо.

Важливо при проведенні Першого уроку уникнути формалізму й заорганізованості, забарвити перший день нового навчального року святковістю, урочистістю, добрим настроєм, емоційністю, оптимізмом.

Кiлькiсть переглядiв: 477